Hur du sätter upp mål och nyårslöften som håller
Nu har vi kommit en bit in på januari. Är det nu som folk börjar droppa av och glömma sina nyårslöften?
Kanske ”hann du inte med” att uppfylla dina mål och nyårslöften förra året? Eller kommer du ens ihåg dom? Det är lätt att lägga sina mål och drömmar åt sidan för att livet kommer emellan, och faktum är att de flesta av oss misslyckas med att hålla våra nyårslöften.
Vad ska just du göra för att ändra på det här? För att bli den som sticker ut i mängden och klarar av att hålla i träningen? Som jag ser det kan man bygga upp sina mål på olika bra sätt, och beroende på hur väl du gör grundarbetet i målsättningen kommer också dina chanser att lyckas ändras markant.
De 3 nycklarna:
Sätt dig ner och se över dina mål
Först behöver du slå dig ned i en stol och tänka. Tänka över vilket nyårslöfte du egentligen satt upp för dig själv. En modell som fungerar för uppsättning av mål är SMART-modellen. Du kan ha hört om den under din skolgång, du kan ha kommit i kontakt med den senare i livet, oavsett så är det en modell som fungerar.
SMART är en akronym och kan läsas ut så här:
S – Specifikt.
Ditt mål behöver vara specifikt, och gäller det träning behöver målet vara specifikt för just dig och dina förutsättningar.
M – Mätbart.
Du måste kunna mäta målet. Vill du gå ned i vikt? Se då till att du ställer dig på vågen under samma förutsättningar både första och sista gången när du ska ha uppfyllt ditt mål. Ett bra sätt att göra detta är att direkt när du kliver upp från sängen på morgonen, utan att äta eller dricka något – ställa dig på vågen. På det sättet kommer din kropp ha relativt lika förutsättningar både första gången och de gånger därefter du ställer dig på vågen.
A – Angeläget.
Målet måste vara angeläget för just dig. Du måste verkligen vilja nå det målet du sätter upp. Sätter du halvhjärtat upp ett mål kommer du halvhjärtat att arbeta för det.
R – Realistiskt.
En punkt som är otroligt viktig. Att ha ett realistiskt mål är så viktigt för att du som person ska kunna se att du tar dig närmre målet. När du ser en förändring och ditt mål komma närmre får du en Dopaminkick bara där. Det är helt enkelt bättre att sätta flera små mål, som en stege istället för ett skyhögt mål du inte fullt ut tror att du kommer nå. Är du 100% säker på att du kan nå det höga målet är förutsättningarna dock helt andra.
T – Tidsbestämt.
När ska du ha nått det här målet? Sätt upp en rimlig tidsbestämmelse så att du kan mäta när du ska vara klar med målet. Att sätta ett nyårslöfte du ska hålla under ett helt år är inte rimligt. Sätt istället ett tidsspann när du ska vara klar med ditt mål, och öva på din förmåga att sätta mål. Misslyckas du fastän du har gjort så gott du kunnat, då lovar jag att du kommit en bra bit på vägen, och kan omformulera ditt mål därefter för att nå det längre fram.
Det kanske viktigaste med din målsättning är att du måste tycka det du gör för att komma dit är roligt. Det finns mängder med olika träningsformer idag och det finns garanterat något just du tycker är roligt. Du måste bara hitta vad det är. Har du ett mål att bli starkare men tycker det är tråkigt att stå i gymmet och lyfta tunga vikter? Då behöver du nog se över ditt mål. Du kan fortfarande bli stark genom explosiv kroppsträning, det kanske är något för dig? Eller tycker du egentligen att det är otroligt roligt att löpa utomhus och har alltid velat springa ett Marathon? Då har du nog satt ditt mål helt fel, och behöver se över din målsättning. När du väl har börjat din resa mot ditt mål du tycker är roligt, då kommer vägen dit vara lika givande som att nå målet. Det lär du dig under tiden.
Planering
Planering är a och o när det gäller din träning. Hur ska du nå dina mål? Hur många gånger i veckan vill du träna? Hur många gånger i veckan har du möjlighet att träna? Ofta har dessa 2 frågeställningar inte samma svar. Det är då bättre att gå ned till det mer realistiska antalet och sedan se träningspass utöver det som en bonus.
På den här punkten kan det, om du är osäker på hur du ska göra för att nå störst resultat – vara bra att skaffa professionell hjälp. Hör av dig till en personlig tränare och förklara vad du vill få ut av din träning och vad du känner att du behöver hjälp med. En bra PT kan alltid hjälpa dig att skräddarsy din träning till dina förutsättningar och mål, oavsett vad det är.
Dokumentera
Att dokumentera hur det går på vägen är något alla som sätter upp mål borde göra. Det finns nu en hel del hälsoappar du kan ladda ned till din mobil för att följa upp hur det går på vägen mot dina mål. Är ditt mål baserat på tid nedlagt i gymmet är JEFIT en app som kan vara till stor hjälp. Där fyller du i ditt träningschema och fyller för varje pass i vilka vikter du använder och vad du gör. På så sätt kan du enkelt hålla koll på din utveckling. Är ditt mål istället baserat på löpning är Runkeeper en enkel app att använda.
Sammanfattning
Där har du nycklarna i förarbetet för att nå dina mål. Lär du dig bemästra dessa i din målsättning kommer du ha ett betydligt enklare jobb i att nå dina mål. Kom ihåg att det viktigaste i helheten är att må bra, se därför till att utvärdera dina mål med jämna mellanrum för att se över om du verkligen har satt upp de på rätt sätt.
God fortsättning och lycka till!