fbpx

Ett nytt år. 2018. Ett av våra vanligaste nyårslöften, om inte DET vanligaste, är hälsorelaterat. ”Nu ska det bannemig börja tränas”, ”I år ska jag bli hälsosam”, ”Jag ska gå ner så här mycket i vikt”. Enligt studier misslyckas majoriteten av alla som sätter dessa mål. Hur gör du för att bli en av de få som lyckas uppnå dina träningslöften?

5 tips på hur du håller dina träningslöften efter nyår:

1. Skriv ner ditt mål.

Att skriva ner dina mål och sätta upp dom på lappar i din omgivning gör att du blir påmind av dom – ofta. När målen sätter sig i ditt undermedvetna kommer du hela tiden sträva mot dom. Sätt upp dom precis mittemot toan hemma i badrummet? Då ser du dom varje dag.

Hur målet ska vara:

  • Tydligt
  • Definiera ditt varför
  • Sätt deadlines (ha en specifik tid då målet ska vara uppnått)
2. Planera för att lyckas.

Sätt delmål att uppnå på vägen mot ditt mål. Är ditt mål att gå ner 10 kg under 2018 kan ett delmål vara att må bra, lyckas 3 träna gånger i veckan, lyckas ändra sina matvanor osv. Att planera är A och O.

Det gäller också att vara flexibel under vägen mot sitt mål. Misslyckas du med ett delmål måste du omedelbart sätta ett nytt. Ett missat delmål kan du se som en möjlighet att ändra om lite i din resa mot slutmålet.

3. Våga ta hjälp.

Ta hjälp av en kunnig vän eller sök på internet. Har du ett stort mål och/eller vill lyckas snabbare – ta experthjälp. Är dina mål träningsrelaterade så vänd dig till en PT – oss på Bootcamps som exempel! Kontakta oss.

4. Gör det som krävs och gör det till en vana.

Om du har svårt att göra det som krävs, till exempel träna 5 gånger i veckan. Börja med något lättare, gör detta till en vana och sen växlar du upp. Börja med 1 pass i veckan, när detta känns som en del av din vanliga vecka börjar du med 2 gånger i veckan. Upprepa tills du tränar 5 gånger i veckan. Vad som är viktigt att veta är att en rutin inte sätter sig på en gång. Studier visar att det tar människan ca 21 dagar att anpassa sig till nya livsanpassningar. Ha tålamod.

Det mesta vi gör är baserat på vanor och rutiner. Vi älskar att veta vad som ska hända. Gör träning och bra kost till en vana och tillslut blir det enkelt att följa. Det blir inte bara enkelt, det blir något du inte vill vara utan.

5. Berätta för världen.

Berättar du för din omgivning om dina mål kommer du känna dig tvungen att lyckas, vänner och familj kommer att hjälpa dig på vägen och du kan satsa allt.

Ps. ett sista tips. Sätt ett mål som inte är helt orimligt. Är det ett alldeles för svårt mål blir det mycket svårare att lyckas. Det är bättre att ha många lite mindre mål som gör att du hela tiden trampar upp för en ”trappa” än ett alldeles för stort mål. Att lyckas ofta med de små målen gör att du fyller på ditt dopaminförråd fler gånger och håller dig glad och hälsosam.