fbpx

Hösten är här och din tanke var att detta skulle bli din bästa träningshöst någonsin. Vad hände? Tränar du fortfarande eller slutade du en månad efter semestern? Det är inte helt lätt att hålla uppe motivationen och fortsätta träna vecka efter vecka. Här guidar vi dig igenom våra bästa tips kring hur du ska börja träna och lyckas fortsätta!

INNAN DU BÖRJAR

Varför vill du träna?

Är det någon speciell anledning till varför du vill börja träna? Har du ett tydligt varför är det lättare att hålla i och fortsätta även när det känns motvilligt att gå till gymmet. Ditt varför är grunden ditt din träning. Här är några exempel på ett varför.

 • Vill du bli snyggare?
 • Må bra?
 • Bli skadefri?
 • Vill du bli piggare?
 • Orka att leka med barnen?

Tänk efter en stund, varför vill du komma igång med träningen?

Vad är dina mål?

Nu ska vi gå in lite djupare och sätta ett tydligt mål. Vad vill du uppnå med träningen? Försök att vara så konkret som möjligt i dina mål. Istället för att skriva ”bli en bättre löpare” kan du skriva ”jag vill springa 5 km på 30 minuter”. Skriv ett mål som du kan mäta och tydligt se när du har uppnått. Detta är skillnaden på ditt varför och dina mål.

Skriv ner ditt varför och dina mål. Sätt upp bilder på olika platser i ditt hem, ställ in det som bakgrundsbild på mobilen och gör det synligt på så många ställen som möjligt! Gör detta så ökar du chansen att du tar dig framåt och utvecklas varje vecka.

Planera långsiktigt

Innan du börjar med det absolut viktigaste (att faktiskt träna) kan det vara smart att lägga en långsiktig plan. Först och främst måste du komma fram till vad och hur du vill träna? Här är vårt tips att gå på vad du tycker är roligt. Är ditt mål att gå ner 10 kg men hatar att springa, då ska du inte planera för att springa tre gånger i veckan. Lägg en plan fylld med träning som du tycker om.

Hur ska du göra när motivationen är låg? För alla kommer det dagar eller veckor då motivationen är lite lägre. Hur ska du göra för att orka ta dig iväg till gymmet? Några tips för oss på Bootcamps är följande:

 • Gör din träningsresa med en kompis. Då har du någon att stå till svars inför. Detta gör träningen både roligare och ökar chanserna för att du fortsätter.
 • Lägg träningen på tider då du är som mest taggad. Är du alltid trött när du kommer hem från jobbet kanske du borde testa att träna på morgonen?
 • Minimera motstånd: Packa väskan dagen, ställ fram löparskorna eller sätt alarm på mobilen som påminner dig.

 

Planera för att börja träna

Planera för att lyckas!


DU HAR BÖRJAT – GRYMT

Nu ska vi gå igenom några tips för hur du orkar hålla i träningen och faktiskt fortsätta vecka efter vecka. För det är då de riktiga resultaten kommer!

Boka in tiderna

Åter igen tar vi upp hur viktigt det är med planeringen. Att planera sin träning är en nyckel till mycket. Har du bokat ett pass på onsdag eller planerat med din kompis att ni ska träffas kl. 17:30 på torsdag så tar det bort tveksamheter. Det är bara att gå dit. Så boka in tiderna flera dagar framåt!

Kontinuitet istället för intensitet

Det absolut viktigaste är att du dyker upp. Att du tar dig till gymmet oavsett hur du känner dig och faktiskt utför träningspassen. Det gör ingenting om du tog lägre vikter eller inte körde ett lika långt pass. Prioritera kontinuitet istället för intensitet. Tänk på att du aldrig ångrar ett träningspass du genomfört. Det enda dåliga träningspasset är det du aldrig genomförde.

Skippa pressen

Missar du ett pass? Inga problem, bara att köra imorgon igen. Minska pressen på dig själv och inse att det är helt okej att inte göra en 100% perfekt träningsvecka.

Ha tålamod

En träningsresa ska alltid ses som ett maraton och inte en sprint. De flesta av oss kommer inte märka någon stor skillnad över en natt. Det tar tid och låt det göra det. Försök att fortsätta göra träningen intressant och njut över att du lägger tid på dig själv och din hälsa. Kom ihåg att du tränar för din skull.

Justera dina mål

Har du klarat av ditt mål? Grattis, se till att fira! Efter det är det dags att sätta nya mål.

 

En träningsresa ska alltid ses som ett maraton och inte en sprint.

En träningsresa ska alltid ses som ett maraton och inte en sprint.


HUR DU BÖRJAR TRÄNA 101 – SAMMANFATTNING

 1. Tänk igenom varför du vill träna och sätt mätbara mål.
 2. Lägg en tydlig plan.
 3. Boka in dina träningstider.
 4. Ha tålamod och minska pressen.
 5. Det viktigaste av allt – ta dig dit!

Vill du ha hjälp med din träning, kost och hälsa så hjälper vi gärna till! Läs mer om hur vi kan hjälpa dig här.