fbpx

Gå ner i vikt – och stanna där.

Du har gått ner i vikt. YIPIEEEE.

När man går ner i vikt ökar generellt sätt din hunger i och med att din kropp vill få tillbaka dig till dina ”normala” nivåer. Det gör det svårare att äta på känsla än tidigare och svårare att stå emot frestelser. För många brukar det vara svårt att hålla vikten när man väl gått ned.

Hur behåller du vikten?

Livsstilsval.

Vilka du väljer att omringa dig med och hur dina vänner och familj agerar kommer påverka dig starkt. Är din familj med på att äta en nyttigare kost kommer det vara lättare att inte falla tillbaka i fällan. Har du ingen bil då måste du välja ett annat alternativ, tex. cykla. Har du inte godis/snacks hemma, då kan du inte äta det.

En stor del av att få dig att stanna på din nya vikt kommer att bestå av att skapa nya hållbara vanor och en förändrad livsstil gentemot när du hade några extra kilon på kroppen.

Skippa all dålig mat.

Skitmat, socker och annat dåligt du stoppar i dig ger din kropp en hög belöning snabbt. Nyttig mat ger istället en lägre belöning som istället står sig längre. Det är svårare att stå emot mat som ger en hög belöning än en lägre. Såklart. Det positiva här är att du kan träna eller vänja din kropp vid att gilla den längre belöningen – den nyttiga maten.

Vi har alla varit extra sötsugna dagarna efter högtider (exempelvis efter Jul). Vi vet också att det är lättare att stå emot bakelser och godis när vi inte har ätit det på länge. Då vi inte har samma sötsug.

Mer protein och sallad.

Protein mättar mycket för lite kalorier. Sallad i sin tur innehåller inte alls mycket kalorier men en stor volym av detta mättar. Genom att förändra din kost och minska lite på kolhydrater respektive fett kan du minska din hunger. Se även till att dricka mycket vatten och det är ännu mindre risk att du går hungrig. Om vi snabbt tar upp andra drycker så vet du antagligen redan att alkohol påverkar din kropp på ett negativt sätt. Det gäller även andra sockerrika drycker som läsk och dylikt. Stå på dig och undvik dessa, då de varken mättar eller innehåller något bra för kroppen.

Öka din muskelmassa – metabolism.

Mer muskelmassa = högre energiförbrukning. Har du mer muskler på kroppen kommer dessa kräva mer energi. Hur får du detta då? Enkelt. Fortsätt träna hårt.

Ett extra plus här är att du måste träna för att kunna öka din muskelmassa. Utifrån det kommer därmed alla positiva effekter av träning.

Sov bättre.

Sämre eller för lite sömn kommer göra att du har svårare att stå emot den där skiten som du egentligen inte vill stoppa i dig. Bra sömn kommer också resultera i mindre stress, bättre koncentration osv.

Sammanfattning. Kort och gott handlar det om att du måste förändra din livstid gentemot när du hade några extra kilon på kroppen. Det är inget roligt svar att få då det inte är något quick fix. Träna, sov och ät bra, få med din släkt och vänner på tåget och det kommer att bli oerhört mycket lättare att behålla vikten.